A Metanoia Artopédia előadásában

Előadások

 

Jég-doktrínák – variációk a náci retorikáraA Metanoia Artopédia előadásában

Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára


A szegedi Metanoia Artopédia színház Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára című előadása kifejezetten azzal a szándékkal jött létre, hogy érzékennyé tegye a mai fiatal generációkat a náci gyűlöletbeszéd veszélyeire, illetve megtanítsa felismerni annak elemeit a mai közbeszédben. Az előadás a Holokauszt esztétikai reprezentációjának szokatlanabb módját választja azáltal, hogy az áldozatok perspektívája helyett az elkövetőkre koncentrál, pontosabban az elkövetők nyelvhasználatát és gondolkodásmódját állítja a fókuszba, azt a Victor Klemperer, az irodalomtudós drezdai túlélő és szemtanú által LTI-nek (Lingua Tertii Imperii – a Harmadik Birodalom Nyelve) nevezett nyelvi propagandát, amely képes volt tömegméretekben mételyezni a hétköznapi emberek tudatát is, és gyilkosokká, vagy a gyilkosok kollaboránsaivá tenni őket.
Az előadás szövegkönyve a szélesen értelmezett kordokumentumok sajátos kollázsa: szerepelnek benne idézetek a túlélők emlékirataiból (Dr. Nyiszli Miklós, Victor Klemperer, Ovics Perla) is, de zömmel az elkövetőknek, a népirtás német és magyar felelőseinek (Hitler, Himmler, Eichmann, Endre László, Horthy Miklós, Szabó Dezső, stb.) beszédeire, nyilatkozataira alapoz, illetve a 30-as, 40-es évek náci szövegei mellé, közé helyezi napjaink szélsőjobboldali megnyilvánulásait, a blogok, internetes fórumok névtelen szereplőinek kommentjeit és egyes mai közszereplők nyilatkozatait.
A Jég-doktrinák című előadás speciális nyitott dramaturgiával készült: szociológiai kérdőív teszi lehetővé a közönség véleményének figyelembevételét előadásról előadásra.
„… a Metanoia Artopédia letaglózó előadása Memento Mori a Patyolat Próbaüzem csupasz téglafalain. Perovics Zoltán és Erdély Andrea félelmetesen nagy előadása Vakító Szupernova!!! Minden elképzelhető helyen el kell játszani! Mindenkinek!!!” Fehér Elephánt HTTP://WWW.TOPTIPP.HU/SZINHAZ/ALTERNATIV.HTM#JÉG
„A Jég-doktrínák Perovics Zoltán egyik legjobb előadása.” Ibos Éva
http://tiszatajonline.hu/?p=48631
„Soha megrendítőbb színházi pillanatot!
Azon az estén a szerepei mögül királynőként kiragyogó Erdély Andrea könnyei olvasztották meg a fenyegetően összetorlódó jégtáblákat...” Mikola Gyöngyi
http://tiszatajonline.hu/?p=58298


Közreműködők: Erdély Perovics Andrea
Krasznahorkai Ágnes
Vetlényi Lili
Szokol Szilárd
Francia Gyula
Tóth Péter Zoltán
Tóth Hajna
Ruhák: Csúri Anna
A kartonfigurákat preparálta: Kiss Attila Etele
Szociológiai kérdőív: Lencsés Gyula
Hangkeverés és élő narráció: Lengyel Zoltán
A rendező/szerkesztő munkatársa: Erdély Perovics Andrea
Rendező/Látvány: Perovics Zoltán

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=u1wfthBARfc

 

Támogatók: