„Ponovno otkrivanje Evrope” od danas u pozorištu „Deže Kostolanji”

Hírek

 

„Ponovno otkrivanje Evrope” od danas u pozorištu „Deže Kostolanji”2018.04.19Program “Ponovno otkrivanje Evrope” počinje danas u 15 sati, u bioskopu “Aleksandar Lifka”, radionicom “Kako gledati” reditelja Atile Antala. Reč je o interaktivnom predavanju u okviru kojeg se od učesnika traže mogući odgovori kako može da se oblikuje gledanje pozorišta u slučaju manjinskih pozorišta. Kako je moguće i kako ima smisla da se izađe iz fioke manjinskog pozorišta? Kako može manjinsko pozorište da prekorači svoju funkciju kao ono “egzotično” i da postane integralni deo jedne šire kulturne zajednice? Odnos između gledalaca i autora je najznačajniji u postizanju kontinuiteta pozorišta. Koji faktori treba da utiču na kreativni proces i u kom pravcu je moguće voditi i oblikovati kulturu gledanja kod publike?

„Od Pirandela do Bregzita” naziv je interdisciplinarne radionice koju će održati reditelj Paolo Mađeli, u subotu, u 14 sati. Mesto je takođe bioskop “Aleksandar Lifka”. Mađelijeva radionica će biti o različitim aspektima umetničkog rada i društvene aktivnosti Luiđija Pirandele. Cilj je da se identifikuje istorijski, konceptualni i filozofski kontekst u kome je napisana drama “Gorski divovi”, čija će premijera uslediti u 19.30 sati. Predstava je već izvedena u nekim od gradova pozorišnih kuća - koproducenata: Talijanskoj drami Hrvatskog narodnog kazališta „Ivana pl. Zajca” u Rijeci, Slovenskog stalnog pozorišta u Trstu, Nemačkog pozorišta Temišvara.

Atmosfera „Gorskih divova“, kojima Pirandelo 1936. godine predskazuje kraj umetnosti i kraj pozorištu, kao da doživljava svoju svečanu reprizu u današnjoj Evropi (Paolo Mađeli)
Predstava „Gorski divovi” je multijezični projekat u saradnji pet manjinskih evropskih pozorišta, koja je centralni deo programa „Ponovno otkrivanje Evrope” u Pozorištu „Deže Kostolanji” u Subotici, inače programa koji riječki HNK realizuje unutar saradnje sa Evropskom prestonicom kulture 2020 - Rijekom.

– Atmosfera „Gorskih divova“, kojima Pirandelo 1936. godine predskazuje kraj umetnosti i kraj pozorištu, kao da doživljava svoju svečanu reprizu u današnjoj Evropi. Ponovno divovi, oni koji drže uzde finansijske politike, globalno odlučuju o, između ostalog, smanjenju sredstava za kulturu... To je savremena bajka koja ruši barijere između glumaca i gledalaca, stvarnoga i nestvarnog. Priča prati trupu glumaca koja u svojim lutanjima stiže do nedefinisanog mesta i vremena, u prostor koji se nalazi na razmeđi stvarnosti i bajke, gde glumci pronalaze vilu koja se zove Loša sreća – ispričao je povodom preijere u Rijeci reditelj Paolo Mađeli.

Uz Paola Mađelija, autorski tim predstave čine dramaturškinja Željka Udovičić Pleština, kompozitori Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, scenografi Aleksandra Ana Buković i Lorenco Banci, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, dizajner svetla Dalibor Fugošić, asistentkinja reditelja Barbara Babačić, dokumentaristkinja Ivna Bruk i Frano Đurović, koji je radio aranžmane i notni zapis.

U predstavi glume: Valentina Banci, Mirko Soldano, Aniko Kiš, Đuzepe Nikodemo, Daniel Dan Malalan, Dževdet Jašari, Mauro Malinverno, Boris Kučov, Fisnik Zećiri, Doroteja Nadrah, Ričard Hladik, Silvia Torok i Ivna Bruk. Predstava “Gorski divovi” biće na programu i 22. i 23. aprila, kada će biti organizovan i “Buvljak pozorišnog znanja” - razgovor sa umetnicima predstave.

Igor Burić
19.04.2018
Dnevnik