Előadások

 

TUDÓSOK - drMáriás és zenekara

 

A magyar underground fényes csillaga, az egyszerre delejesen megújult és egyedülálló világát továbbra is hűen hozó Tudósok zenekar koncertje a Kosztolányi Dezső Színházban!

A BELÉPÉS INGYENES, de helyfoglalás szükséges a 065 543 3203-as telefonszámon vagy a jegy@kosztolanyi.org e-mail címen.

___________________________

Röviden a Tudósokról:

Az 1986-ban Újvidéken drMáriás által, magyar és szerb festőkből alapított formáció kezdeti szakaszára a punk, a jazz, az improvizáció, a költészet, s mindezek kölcsönös átjárása volt jellemző, hangvételükre pedig a harsány alanyi költészet és zene mellett a jugoszláv polgárháború előérzete nyomta rá a bélyegét. Ebben a felállásban Bada Dada énekelt és szavalt, Miroslav Šilić basszusgitározott, Zoran Pantelić dobolt, valamint drMáriás játszott töröksípon, isztriai klarinéton és harsonán.
drMáriás '91-ben elhagyni kényszerült hazáját a jugoszláviai háború miatt, s Budapestre költözött, ahol újra alakította a zenekart szentendrei, budapesti és bécsi zenészekkel (Kovács Benedek gitár, Dóra Attila szaxofon, Walter Hollinetz szaxofon), majd '92-ben Bada Dada is csatlakozott a formációhoz. Számtalan zenei- és performansz fesztiválon, klubban, kiállításmegnyitón léptek fel, hol teljes zenekarral, hol pedig kettesben.
1996-ban Bada visszaköltözött Újvidékre, a zenekar viszont Pesten folytatta tevékenységét, immár a jazz-punk és az avatgárd rock vizeire evezve, s hamarosan számos külföldi helyszínen léptek fel Ljubljanától Amszterdamon át New York-ig. Ebben a felállásban Kovács Benedek gitározott, Bartha Krisztián dobolt, Dezső Tóni szaxofonozott és drMáriás énekelt, valamint trombitán és alt-szaxofonon játszott.
Az együttes mai felállása 2003-ban alakult ki, a frontember mellé csatlakozott Endrei Dávid basszusgitáros és Jeli Gergely dobos. Számos angol, holland, olasz, orosz, osztrák, svájci, francia, szlovén és egyéb turné kötődik ehhez a felálláshoz, több száz fesztivál- és klubfellépés.