Domonkos István művei alapján

Előadások

 

Szedjetek szétDomonkos István művei alapján

 

Rendező: Mezei Kinga

 

Játsszák:

Mészáros Gábor

Kucsov Borisz

Búbos Dávid

Hajdú Tamás, m.v.

Pálfi Ervin, m.v.

Kőműves Noémi, m.v.

Hangfelvételen közreműködik: Süveges Eta

 

Dramaturg: Oláh Tamás, Mezei Kinga 

Díszlettervező: Ondraschek Péter

Jelmeztervező: Janovics Erika

Zeneszerző: Mezei Szilárd

Fotó: Molnár Edvárd

 

A Szedjetek szét című előadás Domonkos István életművén alapszik. A költő még a hetvenes években hagyta el szülőföldjét, a Vajdaságot, ám önkéntes emigrációjában született szövegei arról tanúskodnak, hogy soha nem volt képes teljesen elszakadni tőle. Talán legismertebb műve, a Kormányeltörésben című poéma a mindenkori emigránsok, gastarbeiterek balladája. Máig sem veszített aktualitásából, sőt talán időszerűbb, mint valaha. Domonkos költészetén, prózáin és esszéin keresztül érvényesen fogalmazhatunk elmenésről és maradásról, az otthonukhoz való viszonyunkról, s arról, hogy miért nem vagyunk sohasem elégedettek saját helyzetünkkel, miért vágyunk minduntalan másra, többre. 

Az előadás világának megalkotásakor A kitömött madár isztriai tengerpartjának mikrokozmoszát vettük kölcsön, mivel az már önmagában is erősen metaforikus. De a regényből átemelt olyan motívumok, mint a szezonvég, az átmenetiség, a tenger, az idénymunka vagy az idegenség is túlmutatnak önmagukon, allegorikussá válnak. Az előadás tere is egy olyan többjelentésű, absztrakt tér lesz, mely vizuálisan felerősíti a fenti motívumokat, ám sokkal több teret enged a játéknak és a nézői képzeletnek is, mint egy realista díszletkonstrukció. E térben engedjük majd egymásnak szereplőinket. Itt keresik majd a nézők szeme láttára saját igazságaikat.

Domonkos hihetetlenül plasztikus, gyarló és esendő figurákat írt meg szövegeiben, akik végtelenül emberiek. Olvasóként az érzésünk, hogy ők a „mi embereink”, pontosan ismerjük őket, bármikor szembe jöhetnek velünk egy vajdasági utcán vagy épp az adriai tengerparton. Regényeinek, verseink, és novelláinak szereplői előadásunk világában egymás mellett léteznek, sőt olykor egymással is találkoznak.Az általunk létrehozott figurákat az életmű szellemében alkottuk meg. Fontos volt számunkra, hogy Domonkos életfilozófiáját közvetítsék, s úgy legyenek egyediek, hogy problémáik univerzálissá válhassanak.  

“nem tudom, Norvo, gondolkodtál-e már azon, hogy mi az, ami nem hagy nyugton bennünket, miért van az, hogy mi semmi­vel sem vagyunk elégedettek, hogy kerü­lünk-fordulunk, és máris továbbállunk, otthagyjuk a jót vagy a rosszat a jobbért, és azt ismét otthagyjuk a rosszabbért”

(Domonkos István: A kitömött madár)

 

 

 

 

Támogatók:

Szabadka Város

Magyar Nemzeti Tanács

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Szerbia Tájékoztatási és Kultúrális Minisztériuma

Nemzeti Kulturális Alap

 

Az előadás hossza: 95 perc szünet nélkül

 

Bemutató: 2020.09.23. 19:30

Repríz: 2020.09.24. 19:30

 

 Káich Katalin: Jó volt egy kicsit önmagunkra ismerni (Családi Kör)

 "Mezei Kinga ezúttal az idén nyolcvanadik életévébe lépett Domonkos István munkái alapján teremtette meg (...) azt a színpadi világot, amely ugyan a 20.század hetvenes éveit idézi meg, de közben rádöbbent bennünket arra, hogy a Domonkos regényeiben, költészetében felbukkanó figurák, karakterek aktualitás tekintetében még ma is sok esetben közelieknek tűnnek, igencsak felismerhetők, ahogyan a szövegek szellemisége sem áll távol tőlünk. (...) Az előadásban a Domonkos-művek a rájuk jellemző humorral prezentálják a ma is tetten érhető vajdasági mentalitás sajátosságait, s ez is hozzájárult ahhoz, hogy ráismerhessünk az egykor volt, de időszerűségéből semmit sem vesztett világra/világunkra és annak viselt dolgaira."

 

Fesztiválok:

A Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválja - Kisvárda, 2021. június 20.

 

Díjak:

A Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján a legjobb társulati munka díját kapta társulatunk a  SZEDJETEK SZÉT (r.: Mezei Kinga) c. előadásában nyújtott teljesítményéért 2021. június 26-án

A Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján a SZEDJETEK SZÉT (r.: Mezei Kinga) c. előadásban a legjobb férfi alakításért járó díjat PÁLFI ERVIN nyerte 2021. június 26-án