Előadások

 

Pass-port Trilógia dokumentumfilm

Egy dokumentumfilm a Pass-port Trilógia létrejöttéről.

A színházi próbafolyamatot egyfajta szociológiai jellegű kutatómunka előzte meg. Színészeink a határ két oldalán élők életét, életminőségét vizsgálták, azt, hogy mit gondolnak önmagukról, másokról, egymásról. Az intim beszélgetések során válaszokat kerestünk a vélhető különbözőségek és hasonlóságok kérdéseire - adott közösségeken és városokon belül, valamint a határ két oldalán élők viszonylatában.

Hogyan élsz ott, ahol, és mit gondolsz arról, hogy miért épp ott élsz? Mit gondolsz
azokról, akik ott élnek, ahol te, és mit a határ túloldalán élőkről? És szerinted, ők mit
gondolnak rólad?


Interjúk, kérdőívek, szuggesztiók. Nem lényegtelen, hogy az alkotócsapat is vegyes, tagjai
ezekből a régiókból származnak, tudják miről kérdeznek, miről beszélnek. Az ő lelki
prizmájukon szűrődik át az a nyersanyag, amit az emberek nyilatkoznak az életükről.
Egyfajta szembesülések az előadások. Szembesülés és szembesítés. Az előadás nem
szociológiai, hanem művészeti, politikai, emberi, társadalmi akció.
A ThePer projekt keretén belül három pass-port előadást hoztunk létre:
Démonok városa – Pass-port Subotica/Szabadka
Maga az Ördög – Pass-port Szeged/Segedin
Pass-port Európa

 

A link elérhető ma (június 29.) 20 órától egészen vasárnap (július 05.) éjfélig:

https://www.youtube.com/watch?v=wgd0sHPPwQo

A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával 2011-2012-ben egy újabb hosszútávú színházi együttműködés jött létre a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a MASZK Egyesület között Pass-port címmel. A közös munka során három színházi előadás születik: egy a vajdasági/szerbiai életről és viszonyokról, egy a magyarországiról Szegedre és a régióra fókuszálva. A két produkció keresztmetszeteként pedig létrejön egy harmadik előadás is, amelynek segítségével további értelmezési síkok nyílnak meg.
Az első, Pass-port Szabadka/Subotica - A démonok városa című produkciót májusban, a Régi Zsinagógában és a Kosztolányi Dezső Színházban láthatta a közönség, a második, Pass-port Segedin/Szeged – avagy maga az ördög című darab premierje a THEALTER FESZT fesztiválon volt júliusban, a harmadik előadás pedig most kerül színpadra.
Az előadások előkészületi fázisában a színészek szociológiai kutatómunkát végeztek, anyagot gyűjtöttek, interjúkat készítettek, arra keresve a választ, hogyan élünk a határ menti térségben és mit gondolunk a határ túloldalán élőkről, az eredményeket, végkövetkeztéseket pedig beépítik a produkciókba.
Urbán Andrással és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházzal 2003 óta működik együtt a MASZK Egyesület, a közös munka eredményeképp 2011-ig 10 előadás jött létre, amelyek közül több itthon és külföldön is rangos fesztiváldíjakban részesült.

A projekt fő támogatója a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program és az Európai Unió.