„Kedves Európa...”

Előadások

 

PASS-PORT EURÓPA„Kedves Európa...”

Levél Európához egy életről. Egy rakás emberi életről.

Mi európaiak vagyunk. Mi nem vagyunk európaiak. Akkor is azt hittem, hogy európai vagyok, amikor még nem létezett az Unió. Micsoda az az Európa? What is this? Európa kezdete vagy a vége? BEJÁRAT VAGY KIJÁRAT? EMERGENCY EXIT?! Komoly vám- és átlépésellenőrzés a határon. A határ metafora. A határ nem metafora. A Balkán kapuja? A világ vége?

UTÓPIA. A színház pedig AKCIÓ! Kritikus akció.

Let’s go to Europe! Let's go! STOP! Baby Stop! Elveszítjük önmagunkat, elveszítenek bennünket. Europe hates me, I hate Europe! Európa nem tud rólam semmit, én sem róla. Sok mindent hiszünk egymásról, ha egyáltalán gondolunk egymásra. Elérhetetlen.

Minden nap, minden éjjel gondolok rád:

Dear Europe, I LOVE YOU, I LOVE YOU SO MUCH!

 

RENDEZŐ: Urbán András

SZEREPLŐK:

Béres Márta

Csorba Kata, m.v.

Mészáros Gábor

Mezei Kinga, m.v.

Jelena Mihajlović, m.v.

Mikes Imre Elek

Pletl Zoltán

Seres István - Pipu, m.v.

Suzana Vuković, m.v.


DRAMATURG: Antal Attila

JELMEZTERVEZŐ: Pletl Zoltán

DÍSZLETTERVEZŐ: Sinkovics Ede

ZENE: Antal Attila

RENDEZŐ: Urbán András


A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával 2011-2012-ben egy újabb hosszútávú színházi együttműködés jött létre a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a MASZK Egyesület között Pass-port címmel. A közös munka során három színházi előadás születik: egy a vajdasági/szerbiai életről és viszonyokról, egy a magyarországiról Szegedre és a régióra fókuszálva. A két produkció keresztmetszeteként pedig létrejön egy harmadik előadás is, amelynek segítségével további értelmezési síkok nyílnak meg.
Az első,
Pass-port Szabadka/Subotica - A démonok városa című produkciót májusban, a Régi Zsinagógában és a Kosztolányi Dezső Színházban láthatta a közönség, a második, Pass-port Segedin/Szeged – avagy maga az ördög című darab premierje a THEALTER FESZT fesztiválon volt júliusban, a harmadik előadás pedig most kerül színpadra.
Az előadások előkészületi fázisában a színészek szociológiai kutatómunkát végeztek, anyagot gyűjtöttek, interjúkat készítettek, arra keresve a választ, hogyan élünk a határ menti térségben és mit gondolunk a határ túloldalán élőkről, az eredményeket, végkövetkeztéseket pedig beépítik a produkciókba.
Urbán Andrással és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházzal 2003 óta működik együtt a MASZK Egyesület, a közös munka eredményeképp 2011-ig 10 előadás jött létre, amelyek közül több itthon és külföldön is rangos fesztiváldíjakban részesült.

A projekt fő támogatója a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program és az Európai Unió.

 

Kritikák

Brenner János: Pass-port - a trilógia (hid.rs)

A vonzás és taszítás dialektikája képes a darab zárlatáig egyensúlyban tartani e kérdéseket, jóformán – az előző Pass-portokban is megjelenő – tudathasadásos állapotot teremt maga köré, és újabbnál újabb kérdéseket generál, jár körbe. Tovább

 

Goran Cvetković: Put bez povratka (Radio Beograd 2)

Zaokružena trilogija o greškama u kojima godinama živimo – ima značaj sublimne pobune – umetničke i političke – odgovorne i energične. Tovább

 

Tápai Renáta: Nem szociológiai disszertációk, hanem színházi akciók (Magyar Szó)

Az előadásokat tévedés szociológiai disszertációként nézni. Ezek színházi akciók, művészi alkotások, amelyek valamiféle szociológiai posztulátumhoz nyúltak. Tovább