Előadások

 

MEZEI SZILÁRD SZEPTETT

 

 

MEZEI Szilárd – brácsa
Bogdan RANKOVIĆ – alt szaxofon, basszus klarinét
Branislav AKSIN – trombon
Ivan BURKA - vibrafon
POZSÁR Máté – zongora
MALINA Ervin – nagybőgő
CSÍK István – dobok


A 2005-ben alakult Mezei Szilárd szeptett Mezei Szilárd vajdasági zeneszerző és brácsás zenekara. A szeptett Mezei harmadik kamaraegyüttese, amelyet megelőzött egy kvintett és egy zongora kvintett. A szeptett repertoárja Mezei Szilárd több mint harminc, kifejezetten erre a felállásra írott szerzeményéből áll. 

A zeneszámokban tetten érhető egy erőteljes tendencia az összetett zenei megoldások keresésére, különösen az akkordok és a kontrapunkt-szerkezetek, valamint a sokrétegű zenei hangzás tekintetében. A zeneszerző a hangszerelés lehetőségeinek elhivatott kutatója, s ez a felállásban szereplő hangszerekkel találkozva a lehetőségek széles palettáját kínálja. 

A szeptett repertoárja a teljesen szabad improvizációtól az irányított improvizáción keresztül a szigorú értelemben rögzített zeneművekig, zsáner tekintetében pedig a magyar népzenére alapozó kompozícióktól a kortárs zenéig és dzsesszig terjed. Továbbá, a szeptett afféle hidat képez a nagyobb zenekari felállások valamit a kamaraegyüttesek között. Különféle felállásokban, melyek a szeptett lecsupaszított vagy bővített formái, a következő albumok kerültek rögzítésre és kiadásra:

* Szilárd Mezei International Ensemble: Draught (2005) LEO RECORDS
* Szilárd Mezei Quintet: Cerkno (2007) LEO RECORDS
* Szilárd Mezei Octet: Tönk (2010) Slam Productions
* Szilárd Mezei Vocal Ensemble: Fújj szél, Zenta, visszhangozz szél (2012) NotTwo, Poland
* Szilárd Mezei Septet: 100 tű hossza (2012) Slam Productions
* Szilárd Mezei Septet: Polar (2015) NotTwo, Poland
* Szilárd Mezei Septet: CET (2016) Odradek Records, Italy-USA

 

Jegyek: 200 din