Előadások

 

Pass-port Szeged/Segedin// MAGA AZ ÖRDÖG

A ti nyelveteket beszéljük és mégsem értjük egymást.
Két ország polgárainak viszonya egymáshoz. Két nemzet. Idióta vigyor, protokoll, régi sebek, régi és szétbonthatatlan összeforrottság. Ugyanakkor egy nemzet a határ két oldalán.

16 éven felülieknek!

A kisebbség és a többség párkapcsolata. De most mindkettő egy nemzeti közösséghez tartozik. Területileg szétválasztva: a határ túloldalán maga az ismeretlen. Ez nem szimbolikus. Fogalmatok sincs! Nekünk se, bár erről azt gondolom, hogy nem igaz... A tied-e az, ami nem? Jogaink vannak, követeléseink. Ma már eszközeink is érvényre jutattni őket. Te nem leszel megkérdezve. Liberális, európai, népszavazás, konzervatív, jobboldal, hagyományok, szélsőséges ezotéria, sértettség, útálat... Ám testvéreink, ne feledjétek! Szeretünk benneteket, mint ahogy Ti még soha...
Persona non grata


Édesanyám, édesanyám,én csak egy tetovált disznót szeretnék,
egy jó kövér mangalicát!


 

RENDEZŐ: Urbán András

SZEREPLŐK:

Csorba Kata, m.v.

Mezei Kinga, m.v.

Mészáros Gábor

Seres István Pipu, m.v.JELMEZTERVEZŐ: Pletl Zoltán

DÍSZLETTERVEZŐ: Sinkovics Ede

ZENE: Antal Attila

KOREOGRÁFIAI MUNKATÁRS: Seres István Pipu, m.v.

ÁLLATSZOBROK: Daniela Mamužić, m.v.

 A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával 2011-2012-ben egy újabb hosszú távú színházi együttműködés jött létre a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a MASZK Egyesület között Pass-port címmel. A közös munka során három színházi előadás születik: egy a vajdasági/szerbiai életről és viszonyokról, egy a magyarországiról
- Szegedre és a régióra fókuszálva. A két produkció keresztmetszeteként pedig létrejön egy harmadik előadás is, amelynek segítségével további értelmezési síkok nyílnak meg.
Az előadások előkészületi fázisában a színészek szociológiai kutatómunkát végeztek, anyagot gyűjtöttek, interjúkat készítettek, arra keresve a választ, hogyan élünk ebben a határmenti térségben és mit gondolunk a határ túloldalán élőkről, az eredményeket-végkövetkeztéseket pedig beépítik a produkciókba.FŐTÁMOGATÓ: Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program, Európai Unió.

 

 

 

Kritikák

Fáy Miklós: Minden határon túl

Szabadkán, ami 2007-ben rákerült az európai szecessziós városokat
bemutató Art Nouveau European Route elnevezésû mûemléktérképre, volt a Lifka mozi.
Felújított épületében mûködik ma a Kosztolányi Dezsõ Színház, vagyis az a
társulat, ami a magyar nyelvû színjátszás csúcsteljesítményeit nyújtja már
évek óta. Tovább