Előadások

 

Henrik Ibsen: Nóra - ELMARAD

Kedves közönségünk,
az október 12. hétfőre hirdetett Henrik Ibsen: Nóra c. előadás, a Kolozsvári Magyar Állami Színház vendégjátéka technikai okok miatt elmarad. Megértésüket köszönjük!

Kolozsvári Magyar Állami Színház (Kolozsvár, Románia):

 rendező
BOTOND NAGY

szövegadaptáció
KALI ÁGNES, BOTOND NAGY
 

Szereplők:

Torvald Helmer
BODOLAI BALÁZS

Nóra
 
 

Lindéné

ALBERT CSILLA 

 

Krogstad

 

Dr. Rank

 

Anne-Marie

 

Kiddo

 

látványtervező
RANCZ ANDRÁS
 
tér
CARMENCITA BROJBOIU , RANCZ ANDRÁS
 
jelmeztervező
CARMENCITA BROJBOIU
 
dramaturg
KALI ÁGNES
 
zene és hangterv
KÓNYA-ÜTŐ BENCE
 
színpadi mozgás
ÖTVÖS KINGA
 
digitális grafika
SZEDERJESI SZIDÓNIA
 
rendezőasszisztens
VERES EMŐKE
 
fényterv
GROZA ROMEO
 
ügyelő
ZONGOR RÉKA
 
 
 
Erős vizuális és hanghatások használata miatt az előadás megtekintését terhes anyáknak, epilepsziásoknak valamint pacemakerrel rendelkezőknek nem javasoljuk!

A kóma egy kiszolgáltatott állapot. Tehetetlenség. Egy helyben toporgás. A szabadság ellentéte. Az ember hajlamos arra, hogy bebörtönözze magát hazugságokba, elképzelt valóságokba, régi traumákba, ismétlődő bántalmazásokba. Hajlamos engedni a kóma-állapotnak és tehetetlenül reménykedni a csodákban. De meddig tarthatjuk fogva saját magunk? Meddig cicomázhatjuk hazugságokkal magáncelláinkat? És mi történik, ha felébredünk az eszméletvesztésből? Ha rájövünk, hogy a csoda, amit várunk, csak egy tátongó fekete lyuk, ami hologramokban oldódik fel és végleg magunkra hagy?

Nóra ráeszmél arra, hogy a babaház amiben raboskodik egyre szűkebb. Hogy a kicicomázott falak mögött ismétlődő, kataton rémálmok bújnak meg, amikkel meg kell küzdenie, ha emberré akar válni. Ha szabad akar lenni. Ez a szabadság lemondásokkal jár.

Az ébredés fájdalmas folyamat, örvényszerű hipnózis. Tarantella. Küzdelem, ahol a kegyetlenség cicomák nélkül talál ránk. Agamemnon feláldozza Iphigéniát, hogy megnyerje a háborút. Nóra pedig feláldozza a jelenét, hogy megnyerje saját háborúit. Manapság nők több évnyi börtönbüntetéseket töltenek le azért, mert kiállnak a jogaikért. Nóra letöltötte a sajátját, elhagyhatja a babaházát.

 

1h 30' szünet nélkül