Luigi Pirandello

Előadások

 

Az ember aki virágot hord a szájábanLuigi Pirandello

 

 

Magyarország Főkonzulátusa – Szabadka és a Piazza Italia Olasz KK
szervezésében:

 

Az ember aki virágot hord a szájában

 

Szerző: Luigi Pirandello

Tolmács: Molnár Zoltán

Rendezte: Gianluca Barbadori

 

Helyszín: Kosztolányi Dezső Színház

Dátum: 2018. december 3., 19:30

 

 

Az ember, aki virágot hord a szájában” Luigi Pirandello mára már klaszikussá vált műve, melyet világszerte több nyelvre is lefordítottak. A most bemutatásra kerülő darab monológ fomájában lesz előadva. Gianluca Barbadori rendezői koncepciója lazán kötődik egy másik olasz rendező, Roberto Bacci húsz évvel ezelőtti rendezéséhez, melyet Pontedraban mutattak be. Az előadás a közönsséggel való dialógus formájában előadva új és eredeti formában lesz eljátszva. Valódi kihívás egy színész számára.

 

Eredetileg 1923- ban jelenet meg „La morte addosso” címmel. A szöveg alapgondolata, az apró dolgokban való élvezet témáját veti fel. Főleg abban a pillanatban, amikor életünk véghez közeledve, elveszíthetjük őket. Attól a pillanattól kezdve, hogy megkapja a szörnyű, végzetes hírt, Pirandello hőse megváltoztatja az életszemléletét, magához az élethez való viszonyát. A mindennapi, addig szinte lényegtelen apróságok új értelmet nyernek, jelentőssé válnak. Az előadás visszaemlékezés az elmúlt, lassan véget érő életre, az apró, pici dolgokban való elmerülés.

 

Ami kezdetben lényegtelennek tűnhet nézők számára, az apróságokhoz való, már- már mániákusnak tűnő ragaszkodás, az embernek aki virágot hord a szájában élete értelmévé válik: a segédboltosok sürgés- forgása, a mindennapi élet rutinja, az emberek az utcán, mgának a múlandó életnek a szimbólumává lesznek, mindenki múló élete, főleg azoké, akik nem állnak le egy pillantra sem élvezni azt, élvezni az apró, lényegtelennek tűnő dolgokat sem.

 

Csak későn, legtöbbször túl későn jönnek rá az emberek az élet szépségére, de ekkora az élet iránt érzett mohóság teljes kegyetlenségében, furcsa és meghökkentő módon manifesztálódik.